Prečo sa diétami nedá schudnúť

Stretli ste sa už s niekým kto schudol pomocou diéty? Máme na mysli skutočné schudnutie a udržanie si váhy. My ešte nie. Naopak ale poznáme mnoho ľudí, ktorí sa snažia stále schudnúť a vo výsledku stále viac a viac priberajú. Pýtate sa prečo? Lebo diétou sa schudnúť jednoducho nedá. Lepšie povedané diétou sa nedá dlhodobo schudnúť, bez toho, aby ju človek nedržal do konca života. Všetky diéty fungujú na rovnakom princípe. Využívajú princíp “prijatá energia – vydaná energia = tukové zásoby”. Výsledok je buď kladný – vtedy priberáme, alebo záporný – vtedy chudneme. Cieľom diéty je vždy obmedziť príjem energie a tak spôsobiť úbytok tukových zásob. Ono to istú dobu aj funguje. Všimli ste si však, že po pár dňoch diéty akosi začne jej účinok znížiť? To preto, že každá diéta využíva len jednu premennú v rovnici, znižuje príjem.

Keď prijímate veľa energie, telo začne metabolizmus zrýchľovať. Má totiž dostatok energie a snaží sa jej čo najviac zúžitkovať a ešte aj niečo uložiť na horšie časy. Naopak ak máte malý príjem energie telo začne metabolizmus spomaľovať. Potrebuje totiž v prvom rade udržať váš organizmus pri živote a to sa snaží dosiahnuť rozumným hospodárením s energiou. Keď začnete dodržiavať návody ako schudnúť, teda držať neakú redukčnú diétu, telo je najprv v šoku. Zrazu má menší príjem energie ako bolo zvyknuté a pomaly prepína metabolizmus na úsporný režim. Trvá to len pár dní, počas ktorých chudnete, na začiatku rýchlo, ale neskôr čím ďalej tým pomalšie. Nie je to tým, že by ste nemali už čo chudnúť. Telo šetrí to čo mu zostalo.

Po pár dňoch to už vydrží naozaj málokto. Poviete si “však do plaviek sa už vojdem” a smelo sa vrhnete na dlho (tých pár dní sa predsa zdá ako večnosť) bránené čokoládový koláč, klobásku, hranolky atď. Telo, ktoré je stále v úspornom režime zrazu dostane kalorickú nádielku. Prvé čo urobí je, že začne obnovovať svoje zásoby, ktoré predtým použilo. Výsledok diéty je po pár týždňoch to, čo nazývame jojo efekt. Nielenže dlhodobo neschudnete, ale po diéte hladný organizmus urobí väčšie zásoby tuku ako predtým.

1 thoughts on “Prečo sa diétami nedá schudnúť

  1. Chudnutie hladovkou je v našich končinách najbežnejšia forma chudnutia is myslím. Ľudia u nás sú celkovo nastavení na rýchlosť. Každý chce rýchlo zbohatnúť, rýchlo schudnúť, rýchlo doštudovať… celé zle.

Pridaj komentár